Hvorfor er jomfruhummeren sort i nakken?
Min mand overhører en samtale hos den lokal fiskehandler. En dame har købt et kilo friske jomfruhummere, men opdager til sin skræk at de er helt mørke i nakken, hun kommer farende tilbage til butikken med hummerne, og skælder ud -for de hummere hun har købt, må være rådne! Fiskehandleren kigger køligt på hende og siger, “Jamen kære lille frue, det er jo den største delikatesse” Damen ser helt forvirret ud, for hvordan skulle hun vide at jomfruhummeren hun havde købt, var fyldt med rogn.
Jomfruhummer rogn
Jomfruhummeren danner rogn i forsommeren, rognen dannes i nakken og er mørk grøn – sort. Når hummeren koges skifter rognen farve og får en smuk rød farve. rognen smager fantastisk og er som fiskehandlerne sagde en delikatesse.
Rognen kravler senere ud og sidder som små æg på ydersiden af hummeren, her er de også helt mørke, men skifter til den karakteristiske røde farve når de bliver tilberedt. Også her er rognen en delikatesse.
OBS.
Vær altid opmærksom når du køber fisk og skaldyr, det skal lugte frisk af hav. Hummerne må IKKE blive mørke i kanterne på skallen og lugte af salmiak, men de må altså gerne blive mørke i nakken det er helt naturligt. Lugter det af salmiak så er det altså bare ud!
Sorte jomfruhumme er det en betegnelse for jomfruhummer, som ikke er sprøjtet med f.eks. Shell fresh eller dyppet i anden godkendt væske, så de ikke bliver mørke, når de kommer i kontakt med ilt.
Hvis det ikke er ret forstået hvad er så forskellen på de frisk jomfruhummer, som er mørke i skallen (sorte) og de jomfruhummer som er lyserøde.
Har forsøgt at sende min kommentar, men møder beskeden: du har allerede spurgt
Undskyld det sene svar. Sorthummeren er en art for sig, den er noget større end jomfruhummeren som er mindre og er rød orange. Det er korrekt at man mange steder “dypper” jomfruhummere for at konservere dem. De hummere vi sælger hos Knappen hummersalg bliver frosset inden for kort tid og bliver derfor ikke “dyppet”. Når jeg skriver at en jomfruhummer kan være sort i nakken, så er det pga. deres rogn. Hvis hummerne begynder at blive sort i kanterne kan det være tegn på at de er begyndt at fordærve, det kan også ske selvom hummeren er “dyppet”, der går bare lidt længere tid.