Klik for at give stjerner
[Antal anmeldelser: 0 Gennemsnit: 0]

Paella med skaldyr og blæksprutter

Vi har spist meget skaldyrs paella når vi har besøgt Spanien, der er et utal af versioner og vi har for det meste fået nogle virkelige gode, men er da også indimellem havnet i turistfællerne. For nogle år siden købte vi en paellapande, de er ikke særlig dyre og så er det sjovt at lave mad i den, når vi skal være mange. Hvis ikke lige man har en paellapande, så kan en helt almindelig pande også bruges.

4 personer

Tilberedningstid: 1 time

 

100 gram chorizo

20 blåmuslinger

8 jomfruhummer

2 blæksprutter (de hvide 10 armede)

250 gram paella ris

1 glas hvidvin

1,5 liter kogevand fra jomfruhummerne el. god fiskefond

1 rød peber

½ frisk chili

3 store friske tomater – el. 1 dåse hakkede tomater

1 dåse tomatpure

1 tsk. røget paprika

1 stort løg

2 fed hvidløg

En god skvat ekstra jomfru oliven olie

1 nip safran

Salt/peber

1 citron

Alternative til skaldyrk: Friske rejer

Kog jomfruhummerne i en gryde, hummerne skal dækkes med vand tilsat 2 spsk. salt, kog dem i 1-2 min. alt efter størrelse. Gem kogevandet.

Rengør og skyld muslingerne grundigt. Hvis blåmuslingerne er åbne, så banker du dem lige imod kanten af vasken – lukker de sig er de iorden, ellers ud med dem.

Rens blæksprutterne og skær dem i så ensartede ringe elller skiver som muligt. Benene med sugekopper kan fint bruges, så det er smag og behag om de skal med eller ej.

Stil alle muslinger og blæksprutter til side.

Skær chorizo ud i tern og varm en pande godt op uden olie. Steg chorizo på panden.

Hak hvidløg, løg, rød peber og chilien fint og svits det på panden. Tilsæt gerne lidt olivenolie hvis der er behov for det.

Safran ligges i hvidvinen, og trækker.

Tilsæt ris og lad det svitse godt sammen.

Hæld hvidvin og safran over, og lad alkoholen fordampe.

Så skal der tilsættes 1/2 liter af kogevandet fra hummerne, samt blæksprutte som skal have længst.

Nu skal det hele stå og “brænde” lidt på men ikke for meget – så en gang imellem ca. hver 4-5 minut skrabes bunden fri, det skal helst være nogenlunde tørt, men ikke knast tørt – så derfor spæder du lidt til med kogevand løbende.

Efter ca. 15 minutter tilsætter du muslinger og forsøger så vidt muligt at få dem dækket til, så de bliver tilberedt – husk at alle muslinger skal åbne sig. Dem der ikke gør kasseres.

Smag til med salt og peber.

Skær citronen ud og læg over, sammen med de kogte jomfruhummere når du serverer.